Hoe kan ik helpen? | Info@slaapjong.nl | 06-13986941
Slaapregressie is een periode waarin je kindje plots slecht of slechter slaapt. Dit kan erg frustrerend zijn, vooral wanneer je het idee hebt net een fijn ritme te hebben gevonden. Slaapregressie wordt vaak veroorzaakt door belangrijke ontwikkelingsfasen in de hersenen of het lichaam van je kindje. Tijdens deze fases leren ze nieuwe vaardigheden, zoals kruipen of staan, wat hun slaap kan verstoren. De nieuwe ontwikkeling gaat dan voor op het slapen.
Er zijn verschillende tekenen die erop wijzen dat je kindje een slaapregressie doormaakt:
- Vaker wakker: Je kindje kan meerdere keren wakker worden en moeite hebben om weer in slaap te vallen.
- Moeite met in slaap vallen: Waar het eerder geen probleem was voor je kindje om in slaap te vallen, heeft hij of zij nu meer tijd en/of hulp nodig.
- Korte dutjes: In plaats van een goed dutje kan je kindje nu onrustig zijn.
- Onrustig gedrag: Meer huilen of onrustig zijn voor en na het slapen gaan kan ook een teken zijn van een slaapregressie.
Wanneer komen slaapregressie voor?
0-3 Maanden: In de eerste maanden zijn de slaapcycli van een kindje nog in ontwikkeling. Een kindje kan korte slaapperiodes hebben en wordt vaak wakker voor voeding. Hoewel dit niet echt een slaapregressie is, kan het ontbreken van een regelmatig slaappatroon uitdagend zijn voor ouders.
4 Maanden: Dit is de eerste en vaak meest opvallende slaapregressie. Rond deze leeftijd verandert het patroon van een diepe slaap naar slaapcyclussen van ongeveer 30 á 40 minuten. Hierdoor kan je kindje vaker wakker worden en moeite hebben om weer zelfstandig in slaap te vallen. Ook begint je kindje zijn of haar omgeving beter te begrijpen. Je kindje kan meer afgeleid raken en vaker wakker worden.
8-10 Maanden: Deze regressie gaat vaak samen met motorische vaardigheden zoals kruipen en staan. De nieuwsgierigheid en enthousiasme kan de slaap verstoren. Je kindje kan vaker wakker worden, moeilijker in slaap vallen en zich onrustig gedragen.
12 Maanden: Rond de eerste verjaardag kan je kindje weer een slaapregressie doormaken, vooral als hij of zij begint met lopen en meer zelfstandigheid ontwikkelt. Je kindje kan het lastig vinden om zich te ontspannen voor het slapen omdat hij of zij nieuwsgierig is en energie heeft voor het ontdekken van alles om zich heen.
18 Maanden: Bij 18 maanden ervaren kinderen een grote ontwikkeling in zelfstandigheid en emoties. Dit kan leiden tot angsten, wat weer kan leiden tot onrustig slapen en vaak wakker worden.
24 maanden: Tussen de 2 en 3 jaar ervaren kinderen vaak een sprongetje in hun taalvaardigheden en worden ze gevoeliger voor emoties. Dit kan slapeloosheid veroorzaken, vooral als ze dromen of nachtmerries hebben.
Wat Kun Je Doen?
- Blijf consequent: Probeer je aan het vaste slaapritme te houden om structuur en rust te bieden.
- Wees geduldig: Slaapregressie is vaak een tijdelijke fase en gaat meestal vanzelf over.
- Geef extra knuffels: Soms heeft je kindje extra troost en aandacht nodig tijdens deze moeilijke periode.
- Zorg voor een rustige omgeving: Een rustige, donkere slaapkamer met een fijne temperatuur kan helpen om sneller in slaap te vallen.
Conclusie: Slaapregressie is een normaal onderdeel van de ontwikkeling van kinderen en komt voor tijdens belangrijke groeifasen. Door te begrijpen wanneer deze regressies zich voordoen, kan je beter inspelen op de behoeften van je kindje. Geduld en extra aandacht zijn belangrijk, zodat je kindje fijn kan slapen en zich veilig voelt.
Heb je vragen of wil je meer weten over de verschillende slaapregressies die jouw kindje door kan maken. Neem gerust contact met me op om te kijken wat ik kan beteken voor jouw kindje. Goed slapen begint Jong!