Dromen

Dromen zijn een normaal onderdeel van slaap voor mensen van alle leeftijden, dus ook kinderen. Ze kunnen variëren in inhoud, duur en frequentie en spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling en emotionele verwerking van kinderen.

Wanneer beginnen kinderen te dromen?

Dromen beginnen meestal in de kindertijd. De meeste kinderen die tussen de 3 en 5 jaar oud zijn beginnen te vertellen over hun dromen. Dit is het moment waarop hun verbeeldingskracht en cognitieve vaardigheden zich beginnen te ontwikkelen. Kinderen hebben meer REM-slaap (Rapid Eye Movement) nodig dan volwassenen, wat de fase van de slaap is waarin de meeste dromen plaatsvinden. Jonge kinderen kunnen tot 50% van hun slaap in de REM-fase doorbrengen, wat betekent dat ze vaker dromen dan volwassenen.

Inhoud van kinderdromen
  • Fantasie: Kinderen dromen vaak over fantasierijke en magische situaties, zoals pratende dieren of avonturen in onbekende werelden. Dit laat hun rijke verbeelding en creativiteit zien.
  • Dagelijkse ervaringen: Dromen kunnen ook gebaseerd zijn op dagelijkse ervaringen, zoals school, vrienden en het gezinsleven. Kinderen verwerken vaak gebeurtenissen en emoties uit hun dagelijks leven in hun dromen.
  • Angsten en stress: Naarmate kinderen ouder worden, kunnen ze ook dromen die verband houden met hun angsten en zorgen, zoals angst voor het donker. Dit kan zich uiten in nachtmerries.
Nachtmerries en nachtangsten
  • Nachtmerries: Dit zijn dromen die kunnen leiden tot angst en verdriet. Kinderen kunnen vaak wakker worden en zich niet prettig voelen. Nachtmerries zijn normaal en komen vaak voor bij kinderen tussen de 3 en 6 jaar.
  • Nachtangsten: Het lijkt op een nachtmerrie waarna kinderen weer wakker worden, maar bij een nachtangst is het kindje niet wakker. Het kindje is overstuur met de ogen open en kan soms onverstaanbaar praten. 1 op de 15-30 kinderen heeft wel eens te maken met nachtangsten en meestal zijn dit kinderen tussen de 3 en 12 jaar. Toch kunnen jongere kinderen hier ook last van hebben. Een nachtangst kan enkele minuten tot een uur duren. Er is niet veel bekend over een nachtangst, maar wel is bekend dat bij een nachtangst een deel van het brein slaapt, terwijl het andere deel wakker is. Stress, spanning en een te kort aan slaap kunnen een oorzaak zijn, maar ook erfelijkheid kan ook een rol spelen. Een nachtangst gebeurt meestal tijdens de non-REM-slaap en komt vaak voor in het begin of midden van de nacht. Een nachtmerrie begint vaak pas in de tweede helft van de nacht.
Hoe je als ouder kan helpen
  • Zorg voor een comfortabele en veilige slaapomgeving. Kinderen kunnen tijdens het dromen gaan slaapwandelen. Zorg daarom dat er bijvoorbeeld een traphekje is, de ramen gesloten zijn en dat je kindje zich niet aan iets kan verwonden of bezeren.
  • Maak je kindje tijdens een nachtangst niet wakker! Een nachtangst kan hierdoor langer duren. Je kan bij je kindje in de buurt blijven, maar vermijd zo veel mogelijk interactie.
  • Ontwikkel een rustgevend bedtijdritueel om kinderen te helpen ontspannen voordat ze gaan slapen. Dit kan helpen om stress en angst te verminderen, wat de kans op nachtmerries kan verkleinen.
  • Als een kind last heeft van nachtmerries, reageer dan rustig en begripvol. Dit kan hen helpen zich veiliger te voelen en hun angsten te verminderen.
Conclusie

Dromen zijn een belangrijk onderdeel van de slaapervaring voor kinderen en spelen een cruciale rol in hun emotionele en cognitieve ontwikkeling. Door het begrijpen van dromen, nachtmerries en nachtangsten kan je beter ondersteunen en een veilige slaapomgeving creëren voor je kindje.

Heeft je kindje last van nachtmerries of nachtangsten? Neem gerust contact op. Samen kijken we wat ik voor jouw kindje kan betekenen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Plan een afspraak