Hoe kan ik helpen? | Info@slaapjong.nl | 06-13986941
5 tips voor een betere nachtrust
In deze blog lees je vijf praktische tips om de slaap van je kindje te verbeteren. Wanneer je kindje niet goed slaapt in nacht, kan dat veel energie vragen van het hele gezin. Je wordt moe wakker en elke nacht is het niet de vraag of je kindje wakker gaat worden, maar hoe laat en hoe vaak. Deze vijf tips over onder andere het creëren van een rustgevende bedtijdroutine en het leren je kindje zelfstandig in slaap te laten vallen, helpen je om structuur en rust te brengen.
1. Creëer een rustgevende bedtijdroutine
Een voorspelbare en rustige bedtijdroutine helpt je kindje zich klaar te maken voor het slapen. Begin elke avond op hetzelfde tijdstip met activiteiten zoals een warm bad of het lezen van een boek. Een vaste volgorde van handelingen geeft je kindje houvast, waardoor hij of zij begrijpt dat het tijd is om te gaan slapen. Zorg er ook voor dat de routine niet te lang duurt en dat schermen (zoals een tablet of tv) minstens een uur voor bedtijd niet gebruikt worden om de aanmaak van melatonine (slaaphormoon) niet te verstoren.
2. Zorg voor een comfortabele slaapomgeving
- Zorg dat de kamer zo donker mogelijk is (ook in de middag).
- Zorg voor een aangename kamertemperatuur en pas de kleding van je kindje hierop aan.
- Laat je kindje tijdens elk dutje en de nachtslaap in dezelfde kamer slapen. Bij voorkeur in het eigen bedje in de eigen kamer. Als je kindje nog klein is kan dit ook in de co-sleeper bij jou op de kamer zijn. Zo is het duidelijk voor je kindje dat die plek is om te slapen.
- Vermijd nachtlampjes waar mogelijk. Een kindje ontwikkelt over het algemeen pas een angst voor het donker rond het derde levensjaar. Mocht een nachtlampje toch nodig zijn, maak dan gebruik van bijvoorbeeld een zoutlampje.
- Een opgeruimde kamer zonder veel speelgoed zorgt voor minder prikkels, waardoor je kindje beter kan ontspannen. Dus ook geen muziekmobiel of ander speelgoed in en rondom het bedje.
3. Slaapschema en wakkertijden
Zorg ervoor dat de slaapmomenten overdag passen bij de leeftijd en het ritme van je kindje. Als je kindje te laat of te lange dutjes doet, kan dit ervoor zorgen dat de nachten onrustig verlopen. Houd rekening met de wakkertijden en zorg dat je kindje niet te veel energie heeft opgebouwd vlak voor het slapen gaan.
4. Leer je kind zelfstandig inslapen
Het ontwikkelen van zelfstandige slaapvaardigheden is belangrijk voor een fijne nachtrust. Als je kindje gewend is om in slaap gewiegd of gevoed te worden, kan het voor je kindje lastig zijn om later in de nacht zelf weer in slaap te vallen als hij of zij wakker wordt. Probeer een onafhankelijke slaapassociatie te creëren waarbij je kind zelf opnieuw in slaap kan vallen, zoals het gebruik van een slaapzak of white noise, die niet afhangen van jouw aanwezigheid. Bouw eventuele slaapassociaties zoals voeding of wiegen langzaam af en help je kindje te leren om zelfstandig in slaap te vallen.
5. Zorg voor regelmaat in de dag
Een gestructureerde dag met vaste tijden voor eten, spelen en slapen helpt je kindje te wennen aan regelmaat. Zorg voor voldoende daglicht in de ochtend om de biologische klok te ondersteunen, want daglicht helpt om de melatonineproductie in de avond op gang te brengen. Ook buiten spelen en fysieke activiteit in de ochtend/middag dragen bij aan een betere nachtrust. Probeer vermoeiende activiteiten in de late namiddag/avond te vermijden, omdat deze de stresshormonen kunnen verhogen en het moeilijker maken om tot rust te komen.
Deze tips helpen om een fijne en rustgevende slaaproutine op te bouwen, wat bijdraagt aan een betere nachtrust voor jouw kindje én jouw gezin.
Heb je behoefte aan ondersteuning bij een of meerdere tips, of heb je een andere (ondersteunings)vraag? Neem dan contact op. Goed slapen begint Jong!