Jetlag bij kinderen

Hoe je kleine reizigers helpt wennen aan een nieuwe tijdzone

Reizen met kinderen is vaak een avontuur op zich. Vooral als je hierbij ook nog een tijdsverschil van meerdere uren moet overbruggen. Jetlag bij kinderen kan voor verwarring zorgen rond slaap en het kan voor slapeloze nachten, driftbuien overdag en verwarring bij bedtijd zorgen. Met de juiste aanpak kun je het soepel(er) laten verlopen.

Wat is jetlag eigenlijk?

Jetlag ontstaat wanneer je biologische klok (je slaap-waakritme) niet overeenkomt met de lokale tijd op je bestemming. Kinderen hebben vaak een strakker ritme dan volwassenen, dus tijdsverschillen kunnen meer invloed hebben op het kind dan op de volwassenen. Denk aan vroeg wakker worden midden in de nacht of juist niet kunnen slapen tot ver na bedtijd.

Hoe herken je jetlag bij kinderen?

Een jetlag kan je herkennen aan dat je kindje veel moeite heeft met in slaap komen of doorslapen. Hij of zij wordt vroeg wakker in de ochtend en is dan klaarwakker. Hierdoor kan je kindje vermoeid en/of prikkelbaar zijn gedurende dag en wellicht minder eetlust. Troosten gaat lastig bij huilbuien en je kindje komt maar aan weinig spelen toe.

Wanneer is jetlag waarschijnlijk?

Jetlag komt meestal voor bij reizen over meerdere tijdzones, vooral:

  • Bij vliegreizen van west naar oost (bijv. van Nederland naar Azië)
  • Bij tijdverschillen van meer dan 3 uur
  • Bij reizen waar je in korte tijd aankomt en weinig aanpassingstijd hebt
Tips om jetlag bij kinderen te beperken
1. Begin al vóór vertrek

Stel het slaapritme een paar dagen voor vertrek alvast iets bij. Vlieg je naar het oosten? Laat ze dan elke dag iets eerder naar bed gaan.

2. Gebruik het licht slim

Daglicht is een goede manier om het slaap-waak ritme te ‘resetten’. Ga buiten wandelen, zeker in de ochtend. Vermijd ’s avonds fel licht en schermen.

3. Eerste dag: ritme van de bestemming

Zet meteen in op het lokale ritme qua slapen en eten. Laat je kindje een powernap doen als dat nodig is, maar houd ze wakker tot de normale bedtijd op de bestemming.

4. Voeding & hydratatie

Veel water drinken (zeker tijdens de vlucht) en lichte maaltijden helpen het lichaam bij de overgang. Geen suiker of cafeïne vlak voor bedtijd.

5. Een vertrouwde bedtijdroutine

Gebruik dingen die je kindje aan thuis doen denken: een knuffel, hetzelfde voorleesboek, een muziekje. Een soort gelijke bedritueel geeft veiligheid en helpt bij ontspannen.

Kinderen hebben gemiddeld 1 dag nodig per uur tijdsverschil om volledig te wennen. Dus bij een verschil van 6 uur, kan het bijna een week duren. Dat is normaal. Wees geduldig en flexibel en plan de eerste dagen van je vakantie vooral rustig.

Tot slot

Sommige kinderen lijken nergens last van te hebben, anderen zijn dagen van slag. Probeer het niet te forceren, maar bied structuur én ruimte. En onthoud: ook een jetlag gaat weer voorbij.

Heb jij tips of ervaringen met jetlag en kinderen? Deel ze in de reacties hieronder!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Plan een afspraak